Yüksük Çorbası
Malzemeler
Yarım çay bardağı nohut
2 yemek kaşığı kıyma
1 yumarta
1 su bardağı un
1 yemek kaşığı sıvıyağ
3 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı salça
Su
tuz
karabiber
nane
3 yemek kaşığı limon suyu
Nohudu yıkayıp, 1 su bardağı su ile bir gün önceden ıslatın. Su ile
nohutlar yumuşayana kadar haşlayın. Undan 1/2 yemek kaşığını ayırıp,
kalan una 1/2 tatlı kaşığı tuz koyun ve karıştırın. Ünün ortasını
açarak, yumurtayı kırın, suyunu azar azar ekleyerek katı bir hamur
hazırlayın. 2-3 dakika yoğurduktan Sonra üzerine nemli bez örtüp 5
dakika dinlendirin. Hamuru ayrılan undan kullanarak 1 milimetre
kalınlıkta açıp, dikiş yüksüğü ile kesin ve dinlendirin. Kıymaya,
yeterince tuz ve karabiber katarak yoğurun ve fındık büyüklüğünde
köfteler yapın. Teflon tavaya koyduğunuz sıvı yağda köfteleri
sallayarak pembeleşinceye kadar kızartın. Salça ve geri kalan tuzu
nohuda ekleyip, biraz daha su koyup karıştırın. Hamurları kaynayan
karışıma katan, 10 dakika pişirin ve köfteleri ekleyin. 5 dakika daha
pişirin. Tereyağını tavada eritip, naneyi ilave edin, limon suyu ile
birlikte çorbanın üzerine gezdirip, kaynayınca ateşten alın.